erdélyi-kopo.hu

Vadászkutyák

Olasz kopó jellemzői

olasz kopó jellemzői

4 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Olasz kopó FCI besorolása

Raymond Triquet 1983-ban kategorizálta a kutyafajtákat és ezáltal az Olasz kopó és megkapta a besorolását. Ennek eredménye lett az FCI fajtacsoportosítás amelyet ma is használunk.

Az Olasz kopó a VI. fajtacsoportban helyezkedik el ami a:  Kopók és rokon fajták csoportja. Ezen belül a kopók szekcióba tartozik. Ezt tudjuk mégtovább bontani ami szerint a Közepes méretű kopók típusába tartozik.

Olasz kopó jellemzői

Az olasz kopó jellemzői közt feltétlen meg kell említenünk állóképességét és energiaszintjét. Sokan roppant jó szaglása mellett azért tartják még jó vadászkutyának, mert egész nap tudja követni a vad nyomát az erdőben. Ez a tuladonásga párosul azzal, hogy szinte bármilyen terepen könnyedén boldogul.

Olasz kopó megjelenése

Az Olasz kopó jellemzői közt elengedhetetlen beszélnünk annak megjelenéséről is. Kifejezetten karcsú kutyáról van szó hosszúnak tűnő karcsú végtagokkal. Személy szerint nekem a képen is látható barnában tetszik a legjobban. Orra és mancsa mindig fekete (legalábbis az FCI dokumentációja alapján).

olasz kopó jellemzői

Olasz kopó méretei

Kan magassága: 52-58 cm

Szuka magassága: 48-56 cm

Testtömeg: 18-28 kg

Várható élettartam: 10-14 év

Olasz kopó jelleme

Vadászkutyához mérten előfordul, hogy kifejezetten makacs és önfejű tud lenni. Ezért a tanítását minél előbb el kell kezdeni.

Tanítása során törekedni kell a fokozatosságra ami azt jelenti, hogy kezdjük a tanítását ingerszegény környezetben majd szépen emelve az ingereket haladjunk vele.

Olasz Kopó tartása

Természetesen két részre bontom a dolgot, mert meg kell említeni azt is, hogy miért nem javasolt lakásban tartani.

Olasz kopó lakásban

Nem javasolt lakásban tartani nagy mozgásigánye miatt, sajnos napi 1-2 sétával ezt nem tudjuk kielégítani. Ezen kívül a tanításával oktatásával is foglakozni kell, hogy időnként szellemileg is le legyen merítve.

Olasz kopó kertben

Kertben tartva nem különösebben problémás minden időjáráshoz könnyen alkalmazkodik.

Olasz kopó mint vadászkutya

Falkában vadásznak vele (általában 5-6 kutyával együtt), bármilyen terepen könnyedén boldogul. Kiváló szaglásával órák után is képes követi a vadat, és azt ugatással a gazdája felé terelni.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne 10% kedvezményt kapni a kutyusom.hu kutyafelszereléssel foglalkozó webáruházban kérem iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés megosztása

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kapcsolódó bejegyzések