Kölyök kiválasztás


A legfontosabb, hogy arra a kérdésre adjunk magunknak választ, hogy valóban akarunk-e kutyát.

Egy kutya befogadása a családba nem lehet csak pillanatnyi szeszély, ez a döntés 10-15 évre szól és meglehetősen átalakítja a gazdi életvitelét. A kutyával való foglalkozásban nincs szünnap, rosszidő és semmilyen kifogás. Naponta gondoskodni kell a megfelelő mozgatásáról, élelmezéséről, szeretetéhségének kielégítéséről. Fel kell készülnünk arra is, hogy nem csak a családnak kell elfogadnia az új jövevényt, hanem a szomszédokkal is el kell fogadtatnunk. Tudomásul kell venni, hogy sok helyre nem szabad kutyát bevinni - ezt figyelembe kell venni programjaink szervezésénél, a családi nyaralás megtervezésénél. Különösen a többnapos kiruccanások szervezését nehezíti meg, ha négylábú családtagunk is van, pláne, ha ő egy közepes méretű és mozgékony kutya. Nagyon fontos, hogy azt is figyelembe vegyük, hogy a költségek nem csak abból állnak, hogy kifizetjük a kiskutya árát, hanem ki kell alakítani a kutyus helyét, etetni kell, orvosi költségek is felmerülnek. Egyszóval kutyánkra is folyamatosan költeni szükséges.


Senki ne ijedjen meg a kötelmektől és az esetleges kellemetlenségektől, mert sokszorosan kárpótolni fog kutyánk szeretetével, bizalmával és ragaszkodásával.


Ha eldöntöttük, hogy a fentieket figyelembe véve akarunk egy kutyát, akkor azt gondoljuk át, hogy az erdélyi kopó legyen-e. A kopónak nagy a mozgásigénye és ahhoz, hogy a későbbiekben minél zökkenő mentesebb legyen az együtt élés nagyon sokat kell a kölyök kutyákkal gyakorolni az engedelmességet.

Tartható kertben, vagy lakásban, lényeg, hogy naponta mozoghasson, szaladgálhasson (még akkor is ha kertben van tartva, mert egyedül a kertben sem mozogja ki magát).


Miután mindezt végig gondoltuk és megerősödtünk abban, hogy számunkra az erdélyi kopó az ideális társ érdemes több tenyésztőt felkeresni, még akkor is ha ott éppen nincs alom, de a közeljövőben várható. Nagyon fontos az emberi szimpátia, hiszen jó esetben a tenyésztő lesz az, akitől először fogunk tanácsot kérni bármely kutyás gondunkban, akinek segítségét kérjük szükség esetén. Mivel leendő kiskutyánk élete első, meghatározó periódusát a tenyésztő mellett éli le, tőle kapja a kutya-ember kapcsolat legelső és legfontosabb élményeit: így nagyon fontos, ő hogyan viszonyul a kutyáihoz, a kölykökhöz. Egy 6-8-10 hetes kölyökről még talán a legtapasztaltabb tenyészők sem tudják megmondani, hogy milyen felnőtt válik belőle, ezért érdemes fáradtságot nem kímélve körbejárni az elérhető tenyészeteket, hiszen megismerve leendő kutyánk mamáját - esetleg papáját is-, a tenyésztőt, a kutyáinak körülményeit könnyebb meghozni a döntést.

Ha elsőre egy kicsit magasnak is hangzik a kölyök ára, nem biztos, hogy az olcsóbban vásárolt kiskutya megfelel az elvárásainknak (érzékenyebb, betegesebb, netán munkájában nem éri el a kívánatos szintet).

Kölyök kutyánk felmenőinek ismerete és azoknak jó tulajdonságai azonban önmagában nem elég, ahhoz helyes nevelésnek és tartásnak kell párosulnia, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki kutyánkból.

Mindenképpen bizalmat ébreszt, ha a szülők csípőizületi diszplázia szűréséről van dokumentum (az erdélyi kopó tenyésztéséhez ez ma még nem kötelező).
Ahhoz, hogy leendő családtagunk temperamentumára, munkában való viselkedésére következtetni tudjunk, érdemes betekinteni a tenyészszemle, képességvizsga, munkaversenyek bírálati lapjába. Ez akkor is hasznos lehet, ha kutyánkat nem kiállításra, munkára szánjuk, hanem a család kedvencének, hiszen a mai zajos, rohanó világunkban a családi kutyáknál is fontos a stabil idegrendszer. Jó ha a kutya bármilyen munkaversenyen, agility versenyen, tömeg sportban eredményt ért el, mert az azt bizonyítja, hogy okos, érdeklődő, tanulékony, kezelhető, jó idegrendszerű és így jó esély van rá, hogy az utóda is ilyen lesz.


Legalább annyit várjunk el, hogy mindkét szülő tenyészszemlén és képességvizsgán legyen minősítve. Persze, ha van kedvünk kipróbálni a kutyakiállítások világát, feltétlen olyan kölyköt válasszunk, akinek szülei és nagyszülei többsége szintén eredményes kiállítási kutya volt - a törzskönyvön erre jó esetben bőségesen elegendő adatot találunk. Itt is célszerű elolvasni a bírálati lapokat, tanulságos lehet megfigyelni, mit mond a szakértő leendő kutyánk szüleiről.


Ezen kívül figyeljük meg, hogy a kutyák, hogy vannak tartva, azok hogyan viszonyulnak gazdájukhoz, tiszták-e a kutyák, rendezett-e a környezetük.

Meg lehet nézni a kölyköknél, hogy:


-         ha a kölyök egyedül egy számára ismeretlen szituációba kerül, megijed-e, mennyi idő után kezd érdeklődni az ismeretlen környezet, tárgy iránt.

-         ha felemeljük, kézbe vesszük, hagyja-e magát kényeztetni, bátran ismerkedik-e az új helyzettel vagy rémülten kapaszkodik és mozdulni sem mer.

-         hogy reagál egy, a közelébe ledobott zajos, ismeretlen tárgyra. Az első ijedtség után odafordul-e megvizsgálni a jövevényt, vagy folytatja addigi tevékenységét. Esetleg félősen eloldalog vagy rémülten beszalad a kuckójába.


Jó ha a kiválasztott almot többször is meglátogatjuk, figyelemmel kísérjük fejlődését, így kiválaszthatjuk azt a kölyköt, amely viselkedése számunkra a legszimpatikusabb. Érdemes kikérni a tenyésztő véleményét és tanácsát is. Ne vegyük tolakodásnak, ha kérdéseket tesz fel életmódunkra, szokásainkra vonatkozóan, céljaink, elképzeléseink, családunk után érdeklődik - mindez csak annak jele, hogy fontos számára a kiskutyák jövője és szeretne mindegyiknek megfelelő otthont találni.


A tenyésztő a kölyökkel együtt az alábbi dokumentumokat adja át az új tulajdonosnak:


Származási lap (törzskönyv), amely az FCI által elfogadott.

Ezen a dokumentumon fel van tüntetve a kutya egyedi azonosító jele (tetoválási vagy chip szám), a vétel ár kifizetése után a tenyésztő aláírásával igazolja a kutya átadását.
Törzskönyv nélkül ne hozzuk el a kutyát, a gondos tenyésztő időben eljár a származási lapok beszerzése ügyében.
Lehetséges, hogy a törzskönyvön „felülbélyegzés” szerepel, ez valamilyen negatív megjegyzés, például „A szülő nem rendelkezik az előírt minősítéssel”, ez azt jelenti, hogy valami nincs rendben a szülők körül. Az ilyen alomból való vásárlást gondoljuk meg.

Tenyésztési céllal való vásárlás esetén kerülendő a „B” törzskönyvvel rendelkező kutya, mert ez azt jelenti, hogy nem minden őse ismert, esetleg idegen vér keveredett bele és ez vagy kutyánkon, vagy kölykein megmutatkozhat.


Oltási könyv

Ebben a könyvecskében szintén szerepel kutyánk egyedi azonosítója, és egyéb adatai, valamint azon védőoltások és szükséges féreghajtások igazolása amiket eddig megkapott.

A témával kapcsolatban az „A Kutya” című folyóirat 2007. februári számában Útvesztő! Vagy mégsem? (Dr. Szinák János) címmel található olvasnivaló.

Minden leendő kutya tulajdonosnak jó döntést kívánok és kérem higgyék el, hogy sok örömük lesz kedvencükben.

Go to top