BÖLCSESSÉGEK


"Man kann ohne Hunde leben - aber es lohnt sich nicht."

Kutya nélkül lehet élni - de nem érdemes.


                                                                 /Heinz Rühmann/


"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél."
(Saint-Exypéry)
Ha képes vagy rá, hogy a napodat kávé és más izgatószerek nélkül kezd,
Ha vidám tudsz lenni, fittyet hányva fájdalmaidra,
Ha meg tudod tenni, hogy nem panaszkodsz, s nem untatsz másokat a problémáiddal,
Ha nap mint nap meg tudod enni ugyanazt az ételt, s még hálás is vagy érte,
Ha meg tudod érteni, hogy szeretteidnek sokszor nincs idejük rád,
Ha képes vagy felülemelkedni azon, hogy az emberek néha rajtad töltik ki haragjukat amiatt, hogy valami nem sikerült nekik,
Ha harag nélkül viseled, hogy kritizálnak és hibáztatnak téged,
Ha képes vagy elfogadni a világot annak összes hazugságával és álságával együtt,
Ha a feszültséget képes vagy gyógyszer nélkül levezetni,
Ha el tudsz lazulni alkohol nélkül is,
Ha altató nélkül is tudsz aludni...
Ha minderre képes vagy ...
...akkor alighanem te vagy a család kutyája.
 

Minden elválásunk - még ha rövid időre is hagysz magamra -, fájdalmas nekem. Kérlek, vedd fontolóra, mielőtt magadhoz veszel.
Ne szidj és ne büntess szigorúan. Neked van munkád, szórakozásod, vannak barátaid és céljaid - de nekem csak TE vagy...
Kérlek, adj elég időt arra, hogy megértsem, mit akarsz tőlem.
Mielőtt megütnél, gondolj arra, hogy könnyedén szétroppanthatnám a kezedet - mégsem tennék ilyet SOHA!
Kérlek, néha beszélj hozzám. Ha szavadat nem is mindig értem, a hangodat, a hangsúlyaidat jól ismerem.
Gondolj arra, hogy valamikor szabadon éltem. Engedd, hogy időnként erdőn-mezőn mozoghassak, futkározhassak - ez jót tesz Neked is.
Kérlek, ne sajnáld tőlem a finom falatokat. Legjobban akkor ízlenek, ha Tőled kapom - s igyekszem megszolgálni értük.
Te vagy az én gazdám - és nem mások. Ezért kérlek, ne kényszeríts arra, hogy idegeneknek is szót fogadjak vagy bohóckodjak nekik, s ne alázz meg előttük.
Ne feledd, hogy idővel nekem is kialakulnak az egyéni tulajdonságaim, szokásaim és érzelmeim. Fogadd el, hogy számomra ezek ugyanolyan fontosak, mint Neked a sajátjaid.
Kérlek, gondoskodj rólam, ha beteg vagy öreg leszek - hiszen Te is öreg leszel egyszer.
Sírok, ha sírsz, ha ragyogsz, ragyogok.
Néma barátod, rabszolgád vagyok, alázatos és bizalmas barát
Aki nem kér semmit, csak néz és imád,
És nem akar lenni, csak általad,
Csak árnyéka annak, ami vagy.
KUTYÁK ÉRTELMEZŐ SZÓTÁRA

PÓRÁZ: a szíjnak egy olyan fajtája, amelynek segítségével, ha a nyakörvedre kapcsolják, odavezeted a gazdit, ahova csak akarod.
KUTYA ÁGY: bármilyen puha, tiszta felület, mint például a frissen húzott ágy a vendégszobában, vagy a minap tisztíttatott kanapé a nappaliban.
NYÁLADZÁS: ez az a tevékenység, amelyet akkor mutatsz be, ha a gazdik esznek, és neked nem adnak. Helyesen véghez víve olyan közel kell ülni hozzájuk, amennyire csak lehet, szomorúan nézni, és hagyni, hogy a nyál a padlóra cseppenjen. A hatás fokozása érdekében még jobb, ha az ölükbe csöppen.
SZAGLÁS: az a társadalmi szokás, amelyet mi kutyák üdvözléskor alkalmazunk. Helyezd az orrodat olyan közel, amennyire csak tudod a másik kutya hátsó végéhez, és szippants egy nagyot. Ezt a folyamatot ismételgesd, egészen addig, amíg a gazdi rád nem szól.
KUKA: ez egy olyan konténer, amit azért tesznek ki a szomszédok hetente egyszer, hogy a leleményességedet teszteljék. Ehhez a hátsó két lábadra kell állnod, és az orroddal megpróbálni fellökni a kuka tetejét. Ha elég ügyes vagy, akkor hozzájuthatsz vajcsomagoló papírhoz, amit széttépkedhetsz, marha csontokhoz és penészes kenyérdarabkákhoz.
BICIKLI: kétkerekű edző gép, direkt a kutyáknak feltalálva, testük karbantartása érdekében. A maximális teljesítmény eléréséhez el kell bújnod egy bokor mögé, majd hirtelen, hangosan ugatva kirohanni, és a biciklis mellett futni egy pár métert; ezek után a biciklis kifarol, majd beesik a bokorba, te pedig büszkén távozhatsz.
SÜKETSÉG: ez egy betegség, ami akkor támadja meg a kutyát, amikor a gazdája behívja, ámde Ő még kint szeretne maradni. Tünetei: üveges szemekkel a gazdira meredés, majd futás az ellenkező irányba, illetve lefekvés.
VILLÁMLÁS: ez egy jel, amely azt jelzi, hogy hamarosan itt a világvége. Az emberek hihetetlenül nyugodtak maradnak villámlások idején, ezért feltétlenül szükséges figyelmeztetni őket a veszélyre. Ezt a legkönnyebben úgy érheted el, ha nekiállsz kontrolálatlanul remegni, zihálni, tágra nyitod a szemed, és a sarkuknál meghúzod magad.
PAPÍRKOSÁR: ez egy kutyajáték, tömve papírokkal, borítékokkal, és cukorkás csomagolókkal. Ha unatkoznál véletlenül, csak borítsd fel a kosarat, és szórd szét a papírokat gondosan az egész házban, amíg a gazdád haza nem érkezik.
KANAPÉ: a kanapé olyan a kutyáknak, mint az embereknek a szalvéta. Etetés után igen udvarias dolog fel-le rohangálni a kanapé mellett, miközben a pofid mindkét oldalát tisztára törlöd.
FÜRDÉS: az a procedúra, ami által az emberek összevizezik a padlót, a falakat, és saját magukat. Úgy tudsz segíteni nekik, ha élénken, és rendszeresen megrázod magad.
NEKIDŐLÉS: minden rendes kutya reakciója az ül vezényszóra. Alkalmi ruhás viselet esetén 100%-osan teljesítik.
FELUGRÁLÁS: a legjobb módja az emberek figyelmének felkeltésére, miközben teát, vagy kávét isznak.
SZERETET: erős vonzalom érzése, mely szabadon és mindenféle megkötés nélkül adható. Legkönnyebben farkad csóválásával tudod kimutatni. Ha szerencsés vagy, akkor egy ember szeretetét kapod cserébe.
LÓ: besorolhatatlan állatfaj, ami elkövette azt a szemtelenséget, hogy magasabbra nőtt, mint Te. Az egész felépítése gnóm, fura szaga van, és érthetetlen testbeszéde, legjobb, ha messziről elkerülöd, vagy elkergeted.
KESZTYŰ: az emberi viselet azon darabja, mely arra van kitalálva, hogy kedvedre rágcsáld. A cél az, hogy leszereld a gazdi kezéről.
PACSI: a figyelemfelkeltés egy formája, ha azt akarod, hogy előbb kapd meg a jutifalatot, vagy hogy megsimogassanak, vagy egyszerűen, hogy figyeljenek rád, csapj rá egyet a gazdi kezére - még inkább a lábára. Minél sárosabb a mancsod, annál hatásosabb.
NÉV: egy szó, amit az emberek összekapcsoltak veled. Ők hívásként alkalmazzák, de csak akkor lényeges figyelned rá, ha ezzel egy időben hallod a tápos zacsi csörgését.
"Légy hát akár az állatok,
oly nyersen szép és tiszta,
bátran figyelj, mint ők
figyelnek kegyetlen titkaikra."
(Pilinszky János: Magamhoz)
"Ahhoz, hogy reális képünk legyen arról, milyen fontosak vagyunk, szükségünk van egy kutyára, amelyik imád, és egy macskára, amelyik lenéz."
/Derek Bruce/

Go to top